Zaloguj

Wyszukiwarka produktów

Twój koszyk

Twój koszyk jest pusty!

Najnowsze wpisy
Czy wiesz, że wiele substancji pochodzenia roślinnego, należących do różnych klas związków, takich jak flawonoidy, terpenoidy, alkaloidy, saponiny wykazuje właściwości antyoksydacyjne i przeciwzapalne. Związki chemiczne pochodzenia roślinnego są również obiecującym środkiem przeciwnowotworowym, ze względu na ich wpływ na hamowanie wzrostu komórek,...
Ostatnia modyfikacja w
Przeczytano: 2940
0
Wybranie właściwego preparatu multiwitaminowego nie zawsze jest łatwe. Jakie witaminy czy minerały są potrzebne? Jak wybrać preparat wysokiej jakości? Jak należy go stosować? Czy kapsułki są lepsze od tabletek? Czy zachodzą jakieś interakcje pomiędzy witaminami, minerałami a przyjmowanymi lekami? Trzeba podjąć wiele decyzji, które niekiedy mają ch...
Ostatnia modyfikacja w
Przeczytano: 2325
0

Dodane przez w w Czy wiesz, że... 0 komentarze
Pierwsze formy życia, które zaczęły pojawiać się na naszej planecie były symbolem fenomenu prostoty. W biochemicznej zupie wód powierzchniowych matki ziemi w pierwszej kolejności zaczęły tworzyć się prymitywne, proste organizmy jednokomórkowe. Niezwykle powoli i spokojnie te dziewicze, jednokomórkowe źródła życia nieustannie skąpane w promieniach ż...
Ostatnia modyfikacja w
Przeczytano: 2973
0
Wyznacznikiem skuteczności kosmetyku pielęgnacyjnego jest jego pozytywny wpływ na naszą skórę. Tym, co odróżnia kosmetyki naturalne od konwencjonalnych, jest przede wszystkim skład produktu. I tak w każdym kosmetyku pielęgnacyjnym znajdziemy główne grupy składników: Tłuszcze – w kosmetykach naturalnych są to roślinne oleje tłoczone na zimno; w k...
Ostatnia modyfikacja w
Przeczytano: 3824
0

Dodane przez w w Czy wiesz, że... 2 komentarze
Czy wiesz, że wit. C ma szerokie spektrum antyoksydacyjne chroniące struktury komórkowe i DNA przed uszkodzeniem przez wolne rodniki. Wit. C jest wyjątkowo dobrze przyswajalna i bezpieczna dla organizmu, nawet w niezwykle wysokich dawkach. W porównaniu z powszechnie stosowanymi lekami na receptę, jej skutki uboczne praktycznie nie istnieją. Bez wz...
Ostatnia modyfikacja w
Przeczytano: 3803
0
Powszechnie wiadomo, że niektóre odgłosy przyrody, czy specjalne „relaksacyjne” ścieżki dźwiękowe potrafią w znaczący sposób oddziaływać na psychikę człowieka. Oczywiście, w dużej mierze dzieje się tak ze względu na pozytywne skojarzenia, jednak ma to również biologiczne uzasadnienie, związane bezpośrednio z budową ludzkiego mózgu. Prawidłowo dzia...
Ostatnia modyfikacja w
Przeczytano: 3554
0

Dodane przez w w Doświadczenia 0 komentarze
Chciałabym – ku przestrodze – podzielić się z Czytelnikami pewnymi podłymi doświadczeniami jakie dopadły mnie dokładnie 1 września. A przede wszystkim ostrzec. W tym dniu zaczęłam się dusić, dosłownie, nie mogłam dojść z pokoju do kuchni, łazienki itd., nie mogłam wyjść z sunią na spacer ani po kromkę chleba. Dobrze że mam wokół dobrych ludzi. Nie ...
Ostatnia modyfikacja w
Przeczytano: 3646
0

Dodane przez w w Czy wiesz, że... 0 komentarze
Czy wiesz, że l-teanina jest aminokwasem, który nie występuje w białku pokarmowym, lecz niemal wyłącznie w zielonej herbacie jako wolny aminokwas (tzn. nie wchodzi w skład struktury białkowej). Zielona herbata jest drugim najczęściej spożywanym napojem w świecie (po wodzie) i uważa się, że wiele korzyści wynikających z jej spożywania wynika z obecn...
Ostatnia modyfikacja w
Przeczytano: 2693
0

Dodane przez w w Czy wiesz, że... 0 komentarze
Czy wiesz, że krzem wywiera wpływ na przemianę materii, działa na cały organizm, zwłaszcza na tkankę łączną, oddziałuje na stan naczyń krwionośnych, na wszystkie narządy wewnętrzne, na skórę, włosy, paznokcie i kości. Działa wzmacniająco, regenerująco, oczyszczająco, odtruwająco i przeciwgrzybiczo. Związki krzemu utrzymują odpowiednią elastyczność ...
Ostatnia modyfikacja w
Przeczytano: 2804
0

Dodane przez w w Czy wiesz, że... 0 komentarze
Czy wiesz, że przez znaczną część historii ewolucji podstawę pożywienia człowieka stanowiły pokarmy roślinne. Oprócz dużej zawartości błonnika i białek roślinnych pożywienie naszych praprzodków i pradziadków było bogate w fitosterole. Dieta ludzi pierwotnych dostarczała ich przeciętnie w ilości aż 1 grama dziennie. W czasach obecnych „dieta typu za...
Ostatnia modyfikacja w
Przeczytano: 2527
0

Dodane przez w w Czy wiesz, że... 0 komentarze
Jego botaniczna nazwa Crataegus oxyacantha pochodzi z greckiego słowa "kratos" - twardość drewna, "oxus" - ostry oraz "ahantha" czyli cierń. Historia i zastosowanie w medycynie ludowej Kwiaty i owoce głogu były stosowane głównie jako środki wzmacniające serce, łagodne leki moczopędne w organicznych i czynnościowych zaburzeniach, w funkcjonowaniu ...
Ostatnia modyfikacja w
Przeczytano: 3037
0

Dodane przez w w Czy wiesz, że... 0 komentarze
Dr Irena Wartołowska Lekarz pediatra alergolog Przez 13 lat prowadziłam Poradnię Alergologiczną dla Dzieci z woj. warszawskiego. W tym czasie przez Poradnię przeszło 1748 ciężko chorych dzieci. Przed objęciem tej placówki pracowałam w Rabce – dzieci z woj. warszawskiego uważano za najciężej chore z całej Polski. Przyjeżdżały w stanie duszn...
Ostatnia modyfikacja w
Przeczytano: 11568
0

Dodane przez w w Czy wiesz, że... 0 komentarze

Woda jest jedyną substancją na Ziemi, której niezwykłych właściwości wciąż nie rozumiemy? Prowadzone na całym świecie badania zdołały jedynie uchylić rąbek jej tajemnicy. Jednak to co już odkryto zachęca do refleksji nad naszym życiem i zdrowiem. Woda z chemicznego punktu widzenia to tlenek wodoru wyrażony wzorem H2O i nie byłoby w tym nic nadzwyc...
Ostatnia modyfikacja w
Przeczytano: 2622
0

Dodane przez w w Czy wiesz, że... 0 komentarze
Używki typu kawa, papierosy czy alkohol, leki przeciwzapalne, przedłużający się stres, nieregularne spożywanie posiłków, bakteria Helicobacter Pylori oraz podłoże genetyczne to najczęstsze przyczyny rozwijania się choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy. Choroba wrzodowa żołądka jest to przewlekła choroba charakteryzująca się występowaniem jednego...
Ostatnia modyfikacja w
Przeczytano: 2580
0

Jerzy Zięba od ponad 20-stu lat zajmuje się naturoterapią, szczególnie w odniesieniu do naturalnych metod leczenia i zapobiegania chorobom przewlekłym i nowotworom. Publikuje artykuły w prasie, jak też prowadzi wykłady dotyczące prostych i skutecznych metod leczenia i zapobiegania chorobom bez stosowania środków sztucznie syntetyzowanych.  Jes...
Ostatnia modyfikacja w
Przeczytano: 11898
0

Dodane przez w w Czy wiesz, że... 0 komentarze
Brak apetytu - to pasożyty 80% wszystkich chorób wywołanych jest przez pasożyty.Światowa Organizacja Zdrowia ostrzega przed wrogiem, którego nie widać! Żyją w każdej części naszego ciała: płucach, mięśniach, stawach, wątrobie, przełyku, krwi, oczach, a także w mózgu. Czy zdajesz sobie sprawę, że 95 % dorosłych ludzi dzieli się sobą, swoim organiz...
Ostatnia modyfikacja w
Przeczytano: 2620
0

Dodane przez w w Czy wiesz, że... 0 komentarze
Chlorella to obok spiruliny najbardziej popularna z alg, zaliczana do elitarnego kręgu superfood. Ze względu na swoje właściwości polecana jest zwłaszcza weganom, a także osobom o osłabionej odporności lub cierpiącym na zatrucie metalami ciężkimi.  Zawiera ponad  70 cennych substancji, takich jak aminokwasy, witaminy, minerały i kwasy tłu...
Ostatnia modyfikacja w
Przeczytano: 2249
0

Dodane przez w w Czy wiesz, że... 0 komentarze
Czy wiesz, że osmoza to proces polegający na ruchu cząsteczek wody przez błony półprzepuszczalne z roztworu o niższym stężeniu do roztworu o stężeniu wyższym. Woda przepływa tak długo aż stężenie wyrówna się, czyli liczba cząsteczek wody po obu stronach błony będzie taka sama. Zanim wytłumaczymy istotę działania osmozy naturalnej i odwróconej, opi...
Ostatnia modyfikacja w
Przeczytano: 2122
0
Równowaga kwasowo-zasadowa to jeden z najważniejszych mechanizmów regulujących działanie naszego organizmu. Utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej jest warunkiem koniecznym do utrzymania organizmu w odpowiedniej kondycji. Dla organizmu niebezpieczna jest zarówno kwasica, czyli zbyt niskie PH, jak i zasadowica, a więc PH zbyt wysokie. Zasadowica moż...
Ostatnia modyfikacja w
Przeczytano: 12747
0

Dodane przez w w Czy wiesz, że... 0 komentarze
Czy wiesz, że historia utwardzania tłuszczów rozpoczęła się w latach 50, kiedy to odkryto związek między spożywaniem tłuszczów zwierzęcych a cholesterolem i chorobami serca. Spowodowało to konieczność poszukiwania środka zastępczego, nieodstraszającego klientów. Jako rozwiązanie zastosowano znany od lat proces uwodornienia, w którym olej roślinny w...
Ostatnia modyfikacja w
Przeczytano: 2536
0