W ostatnich latach rosnące zainteresowanie preparatami ziołowymi zrodziło liczne badania dużej liczby roślin znanych i stosowanych w medycynie tradycyjnej. Jedną z nich jest dzika róża (Rosa canina), znana jako roślina lecznicza od ponad 2000 lat. 

Nie każdy wie, że już trzy owoce dzikiej róży wystarczą, aby pokryć dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka na witaminę C. Warto zwrócić na tę roślinę, bo zarówno jej kwiaty, owoce, jak i liście mają cenne walory zdrowotne.

 

Dzika róża - właściwości lecznicze

Owoce dzikiej róży zawierają ogromną liczbę składników i podlegają sezonowym zmianom w swoim specyficznym składzie (jak wszystkie inne produkty roślinne). Owoce róży są źródłem witamin: A, E, B1, B2, K oraz innych grup związków, m.in. flawonoidów, garbników, kwasów organicznych (cytrynowy i jabłkowy), karotenoidów i pektyn. Są uważane za bardzo energetyzujące i pomocne w leczeniu wielu chorób. Dzika róża zawiera większe ilości różnego rodzaju przeciwutleniaczy w porównaniu z innymi owocami. Ponadto niektóre badania wykazały, że ilość karotenoidów w owocach dzikiej róży przekracza wielokrotnie w porównaniu z innymi roślinami, np. jeżyną.

Flawonoidy odpowiadają za właściwości przeciwzapalne, w niewielki stopniu moczopędne i żółciopędnie. Dzięki obecności galaktolipidów dzika róża ma zastosowanie jak środek przeciwzapalni i przeciwreumatyczny. Orzeszki róży stanowią bogate źródło oleju zawierającego niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, głównie kwas linolowy i α-linolenowego.

Dzika róża - zastosowanie

Najpowszechniejsze zastosowanie dzikiej róży to uzupełnienie niedoborów witamin. Ze względu na dużą zawartość witaminy C produkt ten może być pomocny we wzmacnianiu procesów obronnych organizmu i zwiększeniu odporności. Owoce dzikiej róży zalecane są osobom starszym, w okresie rekonwalescencji, przemęczenia i nadmiernego stresu, a także jako środek pomocniczy przy leczeniu przeziębień. Owoce dzikiej róży są surowce bezpiecznym, zalecany zarówno kobietom w ciąży, jak i w okresie karmienia piersią.

Dzika róża doceniana jest przez specjalistów ze względu na silne właściwości przeciwzapalne, które są wykorzystywane w chorobach reumatoidalnych. Badania pokazały, ze spożywanie 0,5 g sproszkowanych owoców dzikiej róży dziennie przez okres 4. miesięcy łagodzi ból oraz zwiększa ruchomość chorych stawów. Siła działania porównywalna jest ze skutecznością imbiru oraz syntetycznych niesteroidowych leków przeciwzapalnych.

Związki fenolowe w połączeniu z witaminą C mają szerokie zastosowanie jako środek antynowotworowy i antymutagenny. Ponadto witamina C ma znaczący wpływ na funkcje regulujące w całym ciele, ponieważ jest zaangażowana w syntezę hormonów i substancji odpowiedzialnych za przekazywanie impulsów w naszym układzie nerwowym. Dziką róże można uznać za naturalny antybiotyk, ponieważ liczne badania potwierdziły jej przeciwbakteryjne właściwości.

Jak widać, dzika róża ma wiele właściwości i zastosowań we współczesnej medycynie, które mogą się przyczynić do poprawy naszego zdrowia. Trwają badania nad potwierdzeniem skuteczności wyciągów z dzikiej róży w leczeniu cukrzycy, otyłości, chorób układu krwionośnego i nadciśnienia.

Właściwości dzikiej róży zostały także docenione przez rynek kosmetyczny. Surowcem kosmetycznym są kwiaty i owoce tej rośliny. Kosmetyki z dziką różą nie tylko wygładzają skórę, ale również ze względu na dużą zawartość witaminy C rozjaśniają cerę i przebarwienia oraz aktywizują wytwarzanie kolagenu.

 

b2ap3_thumbnail_dzika-roza.jpg