Czy wiesz, że krzem wywiera wpływ na przemianę materii, działa na cały organizm, zwłaszcza na tkankę łączną, oddziałuje na stan naczyń krwionośnych, na wszystkie narządy wewnętrzne, na skórę, włosy, paznokcie i kości. Działa wzmacniająco, regenerująco, oczyszczająco, odtruwająco i przeciwgrzybiczo. Związki krzemu utrzymują odpowiednią elastyczność i odporność naskórka, tkanki łącznej, kości i błon śluzowych, regulują przepuszczalność naczyń krwionośnych, utrudniają odkładanie się tłuszczów i wapnia w ścianach naczyń krwionośnych.
Możliwe zastosowania:
- Zdrowie kości
- Osteoporoza
- Zdrowie układu sercowo-naczyniowego
- Miażdżyca tętnic
- Starzenie się skóry
- Słabe i cienkie włosy
- Słabe i łamliwe paznokcie
- Zdrowie stawów
- Zdrowie dróg moczowych
Integralność tkanki łącznej
Krzem jest niezbędny do syntezy kolagenu – podstawowego białka tkanek łącznych organizmu. Z tego względu jest on niezbędnym składnikiem odżywczym w budowie chrząstki stawowej, tkanki kostnej, wiązadeł, ścięgien, naczyń krwionośnych, tkanki płucnej, skóry, włosów, paznokci, tchawicy i innych tkanek organizmu. Krzem jest składnikiem strukturalnym kolagenu i jest potrzebny do zapoczątkowania procesu budowy kolagenu poprzez enzym o nazwie hydroksylaza prolilowa. Krzem przede wszystkim dba o stabilność strukturalną i wytrzymałość tkanek organizmu.
Zdrowe kości
Krzem koncentruje się w miejscach aktywnego wapnienia w tkance kostnej, ułatwia budowanie macierzy białkowej, w której wapń jest wiązany oraz umożliwia powstawanie głównego składnika kości tj. kryształu apatytu. Nic więc dziwnego, że fakty te dały początek spekulacjom o potencjalnej roli suplementacji krzemem w utrzymaniu zdrowych kości. Badanie przeprowadzone we Francji w 1933 r. wykazało, że suplementacja krzemem przez jeden rok prowadziła do znacznego wzrostu gęstości kości udowej u kobiet z osteoporozą.
Zdrowie układu sercowo-naczyniowego
Krzem może być cenny dla układu sercowo-naczyniowego (choć obecnie brak badań klinicznych w tym zakresie). Wynika to jednak z badań poświęconych ocenie stężenia krzemu w zdrowych tętnicach w porównaniu z tętnicami zaatakowanymi przez miażdżycę. Szereg badań przeprowadzonych przez Jacqueline Loeper i innych wykazało, że poziom krzemu w tętnicach dotkniętych miażdżycą jest znacznie niższy niż w zdrowych tętnicach. W jednym z badań stwierdzono nawet, że u pacjentów powyżej 60 roku życia stężenie krzemu w tętnicach zaatakowanych przez miażdżycę było czternastokrotnie niższe od stężenia w zdrowych tętnicach. Znaczenie kliniczne tej różnicy wymaga jeszcze pełnego wyjaśnienia w próbach klinicznych, ale mało prawdopodobne wydaje się aby poziom krzemu był bez znaczenia dla zdrowia układu sercowo-naczyniowego. Co ciekawe w badaniu z 1980 r. opublikowanym na łamach magazynu „Lancet” podano, że przypadki zgonu z powodu chorób układu krążenia w Anglii są najrzadsze w regionach o największym stężeniu krzemu w wodzie pitnej.