"To co błędnie nazywamy chorobą, 
                                                                      jest tak naprawdę manifestacją 
                                                                 odłożonych kwasów i toksyn w ciele"
                                                                          ~ dr Robert O. Young ~
 
                                                                      b2ap3_thumbnail_1_20150921-133315_1.jpg
 
Temat tzw. zakwaszenia jest niesamowicie ważny 
i kluczowy dla zdrowia. Warto się więc jemu przyjrzeć.
 
Równowaga kwasowo-zasadowa jest podstawowym czynnikiem prawidłowego przebiegu procesów metabolicznych w organizmie. Jest to stan, w którym płyny międzykomórkowe i wewnątrzkomórkowe zapewniają ściśle określony balans dynamiczny między kwasami a zasadami we krwi i tkankach, warunkując odpowiednie pH. Optymalnym zakres pH krwi naszego organizmu, dla większości procesów przemiany materii, wynosi 7,35-7,45.

Właściwe pH dla krwi to 7,4 a dla moczu 6,2. Nadmierne zakwaszenie powoduje zła dieta, niewystarczające nawodnienie, stres oraz brak ruchu, a także jego nadmiar powodujący przeciążenie organizmu. 
 
Gdy zachwiana jest równowaga kwasowo-zasadowa i nadmiar kwasu nie może zostać wydalony, to organizm jest zakwaszony i zmniejsza się jego zdolność do regeneracji uszkodzonych komórek, wchłaniania składników odżywczych i radzenia sobie ze szkodliwymi produktami przemiany materii, metalami ciężkimi, bakteriami, wirusami, grzybami, drożdżami i pleśnią. 
 
 
Organizm broniąc się przed nadmiernym zakwaszeniem zatrzymuje wodę, 
aby je rozcieńczyć i zneutralizować, stąd też biorą się obrzęki i cellulit wodny, 
oraz obudowuje kwasy tłuszczem, stąd bierze się nadwaga i cellulit tłuszczowy. 
Nadmiar kwasów jest też magazynowany w tkankach miękkich oraz stawach, 
w postaci złogów, składających się głównie z soli wytrąconych z kwasów, 
które powodują rozmaite stany zapalne.
 

Złogi kwasów mogą powodować 
różne objawy chorobowe:

- w trzustce – zakłócenie wydzielania insuliny, co może być przyczyną powstania cukrzycy,
- w nerkach – piasek i kamienie nerkowe,
- w układzie pokarmowym – stany zapalne błony śluzowej, grzybicę jelit, zaparcia, wzdęcia, nudności,
- w stawach i w mięśniach – bóle mięśni, przemęczenie, stany zapalne, reumatyzm i osteoporozę,
- w skórze – przesuszenie, wypryski, łuszczycę, alergie, nadmierne pocenie, nieprzyjemny zapach potu, zakażenia grzybicze, wypadanie włosów, łamliwość paznokci, próchnicę oraz cellulit,
- w naczyniach krwionośnych – nadciśnienie, choroby naczyń krwionośnych, zawroty głowy, migreny, choroby serca, podwyższony poziom cholesterolu,
- w całym organizmie mogą powodować: depresję, migreny, zaburzenia snu, problemy z koncentracją, zmęczenie, oraz brak odporności.

Aby organizm utrzymywał stałe pH krwi wymagane jest sprawne funkcjonowanie mechanizmów regulacyjnych, do których zalicza się: krążenie, trawienie, wytwarzanie hormonów, wydalanie nadmiaru dwutlenku węgla przez płuca oraz wydalanie kwasów lub zasad przez nerki. Sprawność tych mechanizmów zależy od wydolność narządów, oraz dostępności w pożywieniu składników mineralnych o oddziaływaniu zasadowym: magnez, wapń, i potas. Ich źródłem powinny być przede wszystkim warzywa i owoce. Stanowią one rezerwę alkaliczną.
 
                                                 b2ap3_thumbnail_2_20150921-133426_1.jpg
 
Zachwianie równowagi kwasowo-zasadowej to skutek pojawienia się kwaśnych pozostałości przemiany materii, z których neutralizowaniem i wydalaniem organizm sobie nie radzi. Ze względu na to, że wiele produktów przemiany materii to kwasy, to nawet w warunkach fizjologicznych istnieje raczej tendencja do zakwaszania organizmu. Waga zakwaszenia dla ustroju jest duża gdyż już nawet niewielkie odchylenia od normy powodują poważne zaburzenia w procesach przemiany materii. Mianowicie otwierają drogę różnego rodzaju zarazkom, bakteriom i wirusom, sprzyjają fermentacji pokarmu, powstawaniu drożdży, grzybów i pleśni, które żywią się naszym pożywieniem. Kwasy powodują starzenie się tkanek, zmarszczki, bóle i opuchnięcia, gdy organizm zatrzymuje wodę, aby je rozcieńczyć i zapobiec zniszczeniom. Komórki rakowe szybko rozwijają się w kwaśnym środowisku, podczas gdy zdrowe komórki giną. Zakwaszenie sprzyjają rozwojowi poważnych chorób takich jak: nadciśnienie, miażdżyca, cukrzyca, osteoporoza, nowotwory, zmiany zwyrodnieniowe stawów, nadwaga, a także może być przyczyną wielu dolegliwości: ogólnego zmęczenia, braku koncentracji, zaburzeń snu, napięć nerwowych, depresji, częstych infekcji, zaparć, łamliwości paznokci i wypadania włosów.. Szacuje się, że w Europie nawet ponad 85% ludności cierpi z powodu zakwaszenia organizmu.


Objawy zakwaszenia

Zakwaszenie ma swój udział w niemal wszystkich chorobach przewlekłych - albo wyzwalając objawy, albo będąc efektem uszkodzenia komórek. Poniżej wymienione są główne choroby i objawy spowodowane nadmiarem kwasów w organizmie.

1. Przewód pokarmowy

Ostre lub przewlekłe stany zapalne błony śluzowej żołądka, grzybica jelit, zaparcia, problemy trawienne gorycz lub kwas w ustach, obłożony język, uczucie pełności, wzdęcia, schorzenia pęcherzyka żółciowego.

2. Mięśnie – stawy

Dna moczanowa (kwas moczowy), bóle mięśni (kwas mlekowy), uszkodzenia dysków międzykręgowych, ostre i przewlekłe bóle kręgosłupa, osteoporoza, zapalenie stawów, reumatyzm.

3. Skóra - włosy – zęby

Wypadanie włosów, kruche paznokcie, próchnica, parodontoza, sucha skóra, neurodermitis, zakażenia grzybicze, trądzik u nastolatków i dorosłych, problemy z cerą, cellulitis.

4. Układ metaboliczny

Nadwaga, napady wilczego głodu, nagły głód słodyczy, cukrzyca, kamienie nerkowe, podwyższony poziom cholesterolu.

5. Układ sercowo-naczyniowy

Nadciśnienie, przedwczesne zwapnienie, choroby naczyń krwionośnych, nieprawidłowe ukrwienie rąk i nóg, zawroty głowy, migreny, zawał serca.

6. Cały organizm

Chroniczne bóle, depresja, bóle głowy i migreny, zaburzenia snu, problemy z koncentracją, zmniejszona wydolność organizmu, ogólne złe samopoczucie, niezdolność do radzenia sobie ze stresem, obniżenie popędu płciowego, przetrenowanie u sportowców, szybkie męczenie się, osłabienia bariery immunologicznej organizmu.

Drogi prowadzące do zakwaszenia

W organizmie reakcje chemiczne i biologiczne zachodzą głównie w środowisku wodnym. W wodzie są rozpuszczone składniki odżywcze i elektrolity, podstawowy budulec przemiany materii. Płyny międzykomórkowe i wewnątrzkomórkowe  zapewniają ściśle określoną równowagę dynamiczną między kwasami a zasadami. Jest to warunek wstępny prawidłowego funkcjonowania organów.
 
Prawidłowe wartości pH 
niektórych płynów ustrojowych:
 
Sok żołądkowy - 2,5
Mocz - 6,2
Wydzielina pochwowa - 4,0 do 4,7
Krew - 7,4
Pęcherzyk żółciowy - 7,5 do 8,8
Sok trzustkowy - 7,5 do 8,8

Niewielkie odchylenia od normy tych wartości powodują poważne zaburzenia procesów przemiany materii. W organizmie równowaga kwasowo-zasadowa zabezpieczona jest wewnętrznymi mechanizmami ustroju, którą zapewniają: nerki, płuca, układy buforowe krwi i tkanek.

Płuca i nerki eliminują z organizmu końcowe produkty przemiany materii, układy buforowe krwi neutralizują kwaśne produkty tej przemiany. Prawidłowe działanie tych mechanizmów ściśle zależy od prawidłowej czynności nerek i płuc, jak również od dostępności w pożywieniu składników mineralnych o oddziaływaniu zasadowym (warzywa i owoce). Zrównoważona dieta powinna składać się w 80 % z produktów zasadotwórczych, a tylko w 20 % z kwasotwórczych.
 
Ze względu na styl życia nagromadzenie 
kwasów może nastąpić jako efekt:

    Chorób przemiany materii, takich jak cukrzyca i wiele innych
    Chorób zakaźnych przebiegających z gorączką
    Nadmiernego wysiłku lub niewłaściwego treningu fizycznego
    Nadmiernej fermentacji jelitowej spowodowanej niewłaściwą dietą
    Nadwagi i braku ćwiczeń fizycznych
    Niedostatecznej ilości produktów alkalizujących w diecie (np. owoce, warzywa)
    Przyjmowania zbyt małej ilości płynów
    Skutków ubocznych niektórych leków
    Spożywania nadmiernej ilości białek zwierzęcych, węglowodanów, tłuszczu i cukru
    Stosowania kuracji odchudzających
    Stresu i szybkiego tempa życia
    Upośledzenia funkcji nerek
    Uszkodzenia komórek spowodowanego niedoborem tlenu
    Uzależnień od: alkoholu, nikotyny, kofeiny
    Zaburzeń procesów wydzielania kwasów
    Zatrucia (np. metalami ciężkimi)

Zakwaszenie jest groźne dla całego organizmu. W naszym ciele nie ma organu, jednostki funkcjonalnej ani pojedynczych komórek, które nie mogłyby zostać uszkodzone lub nawet całkowicie zniszczone przez nadmiar kwasów.

Mechanizm zakwaszenia jest następujący. Styl życia i nawyki żywieniowe zakwaszają w sposób ciągły organizmu, który broni się wykorzystując swoje systemy buforowe. Jeśli zakwaszenie przekracza pojemność buforową systemu, nadwyżka kwasów nie może być zneutralizowana i jest magazynowana w tkankach miękkich oraz stawach, w postaci bolesnych złogów, składających się głównie z soli wytrąconych z kwasów.
 
 
 
Najlepszymi przykładami lokalnego 
nagromadzenia kwasów są:

Nadkwasota i zgaga - nadmiar kwasów żołądkowych, powodujących stany zapalne błony śluzowej żołądka
  
Dna moczanowa - miejscowe gromadzenie się kwasu moczowego i jego kryształów w stawach

Bóle mięśni - gromadzenie się kwasu mlekowego w przeciążonych mięśniach


Diagnozowanie zakwaszenia organizmu

We wczesnym stadium zakwaszenia objawy nie są bardzo intensywne. Mogą przybierać formęwysypek, bólów głowy, alergii, przeziębień i problemów z zatokami. Osłabiony organizm zaczyna tracić odporność, co prowadzi do zaburzeń pracy tarczycy, nadnerczy, wątroby. Szczególnie ważny dla oceny stopnia zakwaszenia organizmu jest stan tkanek łącznych, kolor i stan skóry oraz kolor języka. Sygnałem, że doszło do nadmiernego zakwaszenia organizmu może być podwyższony poziom kwasu moczowego we krwi oraz obniżone pH moczu. U zdrowej osoby mocz powinien mieć odczyn lekko kwaśny, u wegetarian może być obojętny. Pomiar wartości pH płynów ustrojowych nie odzwierciedla faktycznego stanu kwasowo-zasadowego całego organizmu. Pokazuje nam jedynie stan, jaki jest w danej chwili w danym płynie.
 


Typowymi objawami sugerującymi 
zakwaszenie organizmu są:

    Baryłkowaty kształt tułowia
    Cienkie nogi
    Duży brzuch
    Mało elastyczna, wiotka skóra
    Obfita tkanka tłuszczowa
    Podpuchnięte oczy
    Przewlekły ból
    Sztywna dynamika ciała
    Sztywny kręgosłup


Jak rozpoznać, że organizm jest zakwaszony?

Najlepszym sposobem jest wykonanie badania na pH moczu.

Inne objawy, które świadczą 
o zakwaszeniu organizmu, to m.in.:

- złe samopoczucie,
- przygnębienie,
- brak sił witalnych,
- intensywny zapach moczu,
- bóle w okolicach układu moczowego,
- dolegliwości ze strony układu pokarmowego (kolki jelitowe, zaparcia, nadkwasota, biegunki),
- zmiany skórne (wysypki, wypryski, pogorszenie się cery, nadmierne wydzielanie się sebum),
- spadek popędu płciowego,
- bóle stawów oraz mięśni,
- nadmierne gromadzenie się kwasu mlekowego w przypadku osób aktywnych fizycznie,
- różne infekcje wirusowe,
- obniżona odporność organizmu.


Zapobieganie zakwaszeniu

Jeżeli zdiagnozujesz nadmierne nagromadzenie kwasów w organizmie, należy zastosować się do kilku istotnych reguł, aby przerwać niekorzystny proces zakwaszania i zapobiec dalszemu pogorszenie stanu organizmu:
 
                                                  b2ap3_thumbnail_3_20150921-133609_1.jpg
 
Przyjmowanie wystarczające ilości płynów - W zależności od wzrostu i masy ciała niezbędne jest picie przeciętnie od 2,5 do 4 litrów czystej wody wysokiej jakości. Przynajmniej raz dziennie mocz powinien być prawie przezroczysty.

Zmiana diety - Spożycie jak najmniej mięsa wieprzowego, bardzo mało tłuszczu, niewiele cukru. Wymagane jest przestrzeganie regularnych pór posiłków. Jedzenie powinno być starannie rozgryzane w jamie ustnej. Wieczorem przed spaniem nie należy jeść owoców.

Unikać sodu (soli kuchennej) - Nadmiar soli przyczynia się do rozwoju nadciśnienia tętniczego, uszkadza błonę śluzową żołądka,  zwiększa także ryzyko udaru mózgu.

Unikać nadmiernego spożycia alkoholu, nikotyny i kofeiny.

Zażywać dużo ruchu o umiarkowanym obciążeniu. Unikać przeciążenia. Ruch o umiarkowanym obciążeniu i świeże powietrze dostarczają płucom tlenu i zwiększają wydolność systemu buforowego krwi.

Zmniejszyć stres.

Doświadczenie pokazuje, że najważniejszym krokiem w leczeniu zakwaszenia jest usunięcie jej przyczyny. Wiele metod terapeutycznych zawodzi, ponieważ nie uwzględniają konieczności zobojętnienia nadmiaru kwasów. Przy już istniejących schorzeniach, u których podłoża leży zakwaszenie, sama zmiana odżywiania lub stylu życia jest niewystarczająca żeby zneutralizować zakwaszenie tkanki. Utrzymanie właściwej równowagi pH jest zdecydowanie łatwiejsze niż jej odzyskanie. Aby odzyskać właściwą równowagę kwasowo-zasadową należy przeprowadzić cykl terapii odkwaszających. 
 
 
CIEKAWOSTKA

Czy cytryna jest kwaśna?
 
                                                                     b2ap3_thumbnail_4_20150921-133709_1.jpg
 
pH wcale nie zależy od smaku. Nie każdy wie, że cytryna – choć smakuje kwaśno – działa alkalizująco. Inne cytrusy także – bo za kwaśny smak odpowiada niska zawartość cukrów, oraz witamina C i sole różnych kwasów. Np. w pomidorach, ananasach czy cytrusach jest kwas cytrynowy, w jabłkach, pomidorach i śliwkach – kwas jabłkowy, w winogronach – kwas winowy, w truskawkach i wielu zielonych warzywach – kwas szczawiowy.

Po spaleniu większości takich kwasów powstają zasady, które alkalizują płyny ustrojowe.Z kolei powszechnie pita coca-cola – choć słodka – ma odczyn pH 2 (to tyle samo ile kwas solny w żołądku!) – jest silnie zakwaszająca.

Są pewne rodzaje soli kuchennych jak np. Sól Ciechocińska, które mają sporo „zasadowych” pierwiastków sprzyjających odkwaszaniu. To z tego powodu woda z ogórków kiszonych osolona taką solą staje się dobrym sposobem na sensacje poalkoholowe, podobnie jak krynicka woda Jan czy Zuber.

Organizm do pewnego momentu umie samodzielnie chronić się przed wysokim zakwaszeniem.Używa tzw. buforu wapniowego – pobiera wapń z kości i zębów, tworzy zasady i samodzielnie neutralizuje kwasy. Nie może tego robić w nieskończoność i stąd pojawiają się choroby reumatoidalne oraz osteoporoza, dlatego sproszkowane skorupki jaj są tutaj tak pomocne.

Jeśli szukasz takiego specyfiku, który by raz na zawsze odkwasił Twój organizm to niestety – nie da się tego załatwić „jednorazowo”. Są różne proszki alkalizujące, ale bez wyraźnej zmiany sposobu odżywiania (albo choć włączenia skorupek z jajek do diety), trudno będzie Ci utrzymać równowagę kwasowo-zasadową.

Niestety, postęp cywilizacyjny sprawia, że ludzie permanentnie i stale zakwaszają swój organizm jedząc kwasotwórcze posiłki, co powoduje dyskomfort i podatność na choroby.Niestety, ludzie „zachodu” jedzą coraz więcej mięsa (i to chudego, bo jest „zdrowsze”), cukru i przetworzonej żywności. Zobacz, gdzie jest więcej otyłych: w USA, czy wśród Eskimosów na Grenlandii?

Mam nadzieję, że zaczniesz zwracać teraz większą uwagę na to, co masz na talerzu. To już udowodnione, że osoby z zachowaną równowagą kwasowo-zasadową są przyjemniejsze dla otoczenia, radosne i pełne energii.
 
                                                b2ap3_thumbnail_6_20150921-133820_1.jpg
 
Kuracja odkwaszająca, czyli jak 
prawidłowo się odżywiać

Zrównoważona dieta powinna składać się w 80 % z produktów zasadotwórczych, a tylko w 20 % z kwasotwórczych.

Pokarmy o działaniu zasadowym:

Owoce surowe i suszone, także ugotowane ale bez konserwantów i cukru
Warzywa surowe, gotowane na parze, duszone, zupy i wywary, świeże soki. Najbardziej polecane są rośliny zielone, marchew, buraki, ziemniaki, seler, także pomidory i naturalne kiszonki itd.

Wszelkie zioła, świeże i suszone

Jeśli czujemy silnie zakwaszone ciało, pomocne jest zastosowanie diety niskobiałkowej, z ograniczeniem soli. Zamiast białej soli lepiej używać małe ilości soli morskiej bogatej w mikroelementy. Spożywamy głównie warzywa i owoce, zwłaszcza wprowadzając je w postaci surowej.  Już po kilku dniach poczujemy wyraźną poprawę samopoczucia i witalności. Przy silnym zakwaszeniu dietę zmieniamy stopniowo. Należy dużo pić, aby ułatwić wydalanie kwasów z ciała. Nasza dieta odkwaszająca powinna składać się głównie z warzyw: surowych, soków czy gotowanych na parze i w małej ilości wody. Ziemniaki i buraki gotujemy lub pieczemy w łupinach. Możemy jeść dowolne warzywa jak marchew, pietruszkę, seler, brokuły, kalafior, kapustę, por, pasternak, cukinie, cykorię, pomidory, jarmuż, fasolkę szparagową, brukselkę, paprykę, kapustę kiszoną, szpinak, pokrzywę, zioła, ogórek, dynięi wiele innych. Zamiast tłuszczy zwierzęcych używamy olejów tłoczonych na zimno jak oliwa z oliwek, olej lniany, sezamowy, słonecznikowy itd. Słodycze zastępujemy suszonymi owocami i miodem. Pamiętajmy, aby miodu nie podgrzewać ani nie łączyć z gorącymi pokarmami, inaczej straci swoje cenne enzymy i nie będzie dużo więcej wart niż zwykły cukier.Pijemy też soki warzywne i owocowe, ale między posiłkami albo rano przed jedzeniem, zwłaszcza dotyczy to owoców, które łatwo fermentują kiedy jemy je po obfitym posiłku.Jemy też pestki dyni, nasiona słonecznika i migdały. Nie jemy na noc.


Produkty wysoko kwasotwórcze PH 5,9 - 5,0:
  • Mięso i wędliny - szczególnie wieprzowina
  • Cukier i produkty zawierające cukier
  • Sztuczne słodziki
  • Biała mąka pszenna i produkty pochodne
  • Biały ryż
  • Sery żółte
  • Kawa
  • Czarna herbata
  • Kakao i czekolada
  • Sól

Produkty średnio kwasotwórcze PH 6,9 - 6,0:

  • Ryby
  • Jaja
  • Chleb żytni
  • Płatki zbożowe
  • Makaron pełnoziarnisty
  • Ryż brązowy
  • Orzeszki ziemne
  • Piwo

Produkty słabo kwasotwórcze PH do 7,0:

  • Twaróg
  • Orkisz i pełnoziarniste produkty orkiszowe
  • Kasza gryczana
  • Makaron sojowy
  • Orzechy laskowe i orzechy nerkowca
  • Otręby
  • Fruktoza

Produkty neutralne pH 7,0:
  • Masło świeże
  • Śmietana
  • Serwatka
  • Jogurt naturalny
  • Oleje roślinne

Produkty wysoko zasadotwórcze pH 9,0 - 8,1:

  • Warzywa: bakłażany, dynie, cukinie, ogórki, sałaty liściaste, botwina, szpinak (surowy - sałatki), czarna rzodkiew
  • Soki warzywne świeże bez cukru
  • Owoce: kiwi, arbuz, ananas
  • Soki owocowe świeże bez cukru
  • Suszone owoce: daktyle, figi, rodzynki
  • Grzyby: prawdziwki, kurki

Produkty średnio zasadotwórcze pH 8,0 - 7,1:

  • Warzywa: buraki, brokuły, kapusta, marchew, seler, pomidory, chrzan, fasolka szparagowa, kalarepa, por, szczaw, szpinak (gotowany)
  • Owoce: dojrzałe banany, słodkie brzoskwinie, mandarynki, pomarańcze, cytryny, maliny, truskawki, awokado, dojrzałe winogrona

Produkty słabo zasadotwórcze pH do 7,0:

  • Warzywa: kalafior, cebula, roszponka, kiełki pszenicy i orkiszu
  • Owoce: wiśnie, czereśnie, dojrzałe jabłka, gruszki, śliwki
  • Zielona herbata
  • Oliwa z oliwek
  • Migdały
  • Maślanka

Używki i napoje alkoholowe:

  • Kawa czarna działa silnie zakwaszająco
  • Kawa zbożowa działanie od neutralnego do lekko zasadowego
  • Czarna herbata - działa silnie zakwaszająco
  • Herbata zielona - działanie słabo zasadotwórcze
  • Wytrawne wino - działanie słabo zasadotwórcze
  • Piwo ― działanie lekko lub średnio kwasotwórcze
  • Alkohole wysokoprocentowe: działanie silnie kwasotwórcze