Zaloguj

Wyszukiwarka produktów

Twój koszyk

Twój koszyk jest pusty!

Cynk - właściwości, źródła, objawy niedoboru

Dodane przez w w Czy wiesz, że...
  • Rozmiar czcionki: Większa Mniejsza
  • Przeczytano: 1337
  • 0 komentarze
  • Subskrybuj zmiany
  • Drukuj

Cynk to jeden z mikroelementów, bez których nasz organizm nie może prawidłowo funkcjonować.

Choć jego minimalne spożycie wynosi tylko 5 mg dziennie, nieodpowiednie dieta może doprowadzić do niedoborów cynku w organizmie.

Dowiedz się, do jakich procesów niezbędny jest ten pierwiastek i jak rozpoznać pierwsze oznaki tego, że w organizmie jest go za mało.

 

WŁAŚCIWOŚCI CYNKU

Cynk pełni wiele ważnych funkcji w naszym organizmie.

Wynika to z faktu, że jest obecny w strukturze około 200 różnych enzymów.

Jeżeli więc nie dostarczamy cynku w odpowiedniej ilości, bardzo wiele procesów nie działa prawidłowo lub są spowolnione. Dorosła osoba powinna dziennie spożywać przynajmniej 5 mg cynku, ale zaleca się, żeby jego ilość była znacznie większa i wynosiła 15-20 mg.

Cynk jest pierwiastkiem bardzo ważny dla skóry, włosów i paznokci. Jego niedobory skutkują nie tylko pogorszeniem stanu skóry, ale również kiepskim gojeniem się ran. Ma to również związek z faktem, że ten mikroelement reguluje stężenie witaminy A. Dzięki temu cynk pomaga leczyć trądzik i owrzodzenia.

Cynk bierze udział w regulacji pracy organów wewnętrznych - między innymi trzustki, co wpływa na prawidłowe wydzielanie insuliny.

Systemowo cynk reguluje pracę układu krążenia - pomaga ustabilizować ciśnienie oraz zapobiega żylakom. Pierwiastek działa również korzystnie na układ immunologiczny.

 

ŹRÓDŁA CYNKU W DIECIE

Zbilansowana dieta powinna dostarczać organizmowi odpowiednich ilości cynku.

Jego najbogatszym źródłem są dzikie ostrygi, które w 100 g zawierają aż 60-90 mg tego pierwiastka.

Te owoce morza nie goszczą jednak zbyt często w naszym jadłospisie.

Czym w takim razie je zastąpić? Dużo cyku zawierają zarodki pszenne, sezam, pestki dyni, kakao, nerkowce, słonecznik i olej lniany.

Ze źródeł zwierzęcych, na szczególną uwagę zasługuje wątroba oraz żółtko. warto zwrócić uwagę na fakt, że spożywanie białka zwierzęcego wspomaga wchłanianie cynku w jelicie cienkim. Podobnie działa kwas cytrynowy.

b2ap3_thumbnail_cynk-w-suplementach-diety-2.jpg

 

 

 

SUTKI NIEDOBORU CYNKU

W związku z tym, że cynk wspomaga działanie układu immunologicznego, jego niedobór skutkuje spadkiem ilości przeciwciał, a co za tym idzie - zmniejszeniem odporności. Skłonność do częstszego zapadania na infekcje może być połączona z ciągłym uczuciem zmęczenia i zaburzeniami koncentracji.

Widocznym objawem niedoboru cynku jest pogorszenie stanu włosów, skóry i paznokci.

Niekiedy jest do jedynie przesuszenie, a czasami występuje również trądzik, zmiany łuszczyco podobne, zajady, a nawet owrzodzenia. Włosy wypadają, a paznokcie stają się bardziej kruche. U pań, które mają skłonności do rozstępów, mogą pojawić się nowe linie.

Również skaleczenia, nawet drobne, goją się nieco dłużej. Jeżeli stan niedoboru cynku się przedłuża, prowadzi do przedwczesnego starzenia.

Co ciekawe, niedobór cynku osłabia również zmysły.

Osoby, które mają za mało pierwiastka, skarżą się na suchość w ustach i pogorszenie smaku, a także węchu, co prowadzi do utraty apetytu.

Związek cynku z metabolizmem witaminy A sprawia, że jego niedobór długofalowo może spowodować kurzą ślepotę.

Obniżenie stężenia cynku w organizmie skutkuje również anemią.

 

OBJAWY NADMIARU CYNKU

Cynk jest trudno przedawkować, ponieważ jego wchłanianie jest regulowanie hormonalnie i zmienia się w zależności od tego, czy organizm ma niedobór czy nadmiar pierwiastka.

Do przedawkowania cynku zachodzi zazwyczaj, jeśli przyjmowany jest w zbyt dużych dawkach w postaci suplementów diety.

Pojawiają się wówczas objawy charakterystyczne dla zatrucia: nudności i wymioty, bóle brzucha, a także biegunki.

Ostatnia modyfikacja w
0
URL Trackback dla tego wpisu na blogu

Komentarze