Zaloguj

Wyszukiwarka produktów

Twój koszyk

Twój koszyk jest pusty!

Czy wiesz jaką ilością soli można się zatruć?

Dodane przez w w Czy wiesz, że...
  • Rozmiar czcionki: Większa Mniejsza
  • Przeczytano: 22820
  • 0 komentarze
  • Subskrybuj zmiany
  • Drukuj

Sól kuchenna bardzo często nazywana jest"białą śmiercią". Ale jednak mało kto potrafi obejść się w kuchni bez niej.

Można przyjąć, iż dawką powodującą zatrucie solą kuchenną jest 0,8% soli w pokarmie i 0,3% soli w wodzie? Spożycie 400-500mg soli na 1kg masy ciała może spowodować uszczerbek na zdrowiu, a spożycie 1000-1500mg może okazać się śmiertelne (każdy organizm może różnie reagować na toksyczność trucizny").

Może się wydawać, że to duża różnica pomiędzy zapotrzebowaniem, a ilością toksyczną i zbagatelizować problem, ale płaska łyżeczka to około 5g=5000mg soli. Czyli 1/10 łyżeczki (szczypta soli) może już zatruć zwierzaka ważącego 1kg, a 1/5 go zabić!

 

Ostatnia modyfikacja w
0
URL Trackback dla tego wpisu na blogu

Komentarze