Zaloguj

Wyszukiwarka produktów

Twój koszyk

Twój koszyk jest pusty!

Dieta na dobrą pamięć i lepszą koncentrację

Dodane przez w w Aktualności
  • Rozmiar czcionki: Większa Mniejsza
  • Przeczytano: 1144
  • 0 komentarze
  • Subskrybuj zmiany
  • Drukuj

Problemy z pamięcią i możliwością skoncentrowania się na jednej rzeczy przez dłuższy okres czasu pojawiają się już u coraz młodszych osób. Nie dotykają one wyłącznie osób w podeszłym wieku i niekoniecznie muszą być konsekwencją starzenia się organizmu. Już nawet dzieciom trudno jest się uczyć i przyswajać wiedzę, czego winą jest często nieodpowiednio zbilansowana dieta. Wystarczy, że w naszym organizmie wystąpią niedobory pewnych pierwiastków, a nasz mózg może przestać prawidłowo funkcjonować. Na szczęście jest wiele sposobów na poprawienie pamięci i koncentracji. Z pomocą przychodzą naturalne produkty, zioła i suplementy. Dzięki nim możliwe jest wspomożenie pracy umysłu.W celu poprawienia pamięci i koncentracji jak najbardziej warto zaprzyjaźnić się z ziołami. Nasi przodkowie od wieków używali ich nie tylko w przypadku najróżniejszych dolegliwości zdrowotnych, ale także do usprawnienia funkcjonowania mózgu. Napary, odwary i wyciągi ziołowe stosowane regularnie, są w stanie przynieść wiele korzyści. Dostępne są także gotowe preparaty w postaci suplementów diety.

Dieta na pamięć i koncentrację, czyli co jeść w celu usprawnienia pracy mózgu?

Nie bez powodu mówi się o tym, że jesteśmy tym, co jemy. Jest w tym sporo prawdy, gdyż to właśnie z pokarmem dostarczamy do naszego organizmu niezbędnych mu do prawidłowego funkcjonowania składników odżywczych – w tym witamin, minerałów i antyoksydantów. Nie chodzi tutaj wyłącznie o makroskładniki, ale przede wszystkim o mikroskładniki. Są one potrzebne w niewielkich ilościach, ale ich niedobór wiąże się z poważnymi konsekwencjami dla naszego zdrowia. Jeśli chcemy zachować sprawny mózg i nie mieć problemów z zapamiętywaniem informacji już w młodym wieku, to należy wziąć pod lupę swoją dietę i sprawdzić, czy aby przypadkiem nie jest uboga w składniki odżywcze. Problemy z koncentracją można rozwiązać, sięgając po pewne produktu, które usprawniają pracę mózgu. Ten kluczowy narząd potrzebuje przede wszystkim witamin z grupy B, żelaza, magnezu, potasu, lecytyny i witaminy D. Najlepszym ich źródłem są oczywiście naturalne pokarmy, najlepiej w formie nieprzetworzonej.

Orzechy

W diecie osoby pragnącej cieszyć się sprawnym mózgiem, jak najbardziej powinny znaleźć się orzechy. Jako, że mamy ogromny wachlarz wyboru, nie ma mowy o tym, aby kiedykolwiek się nam znudziły. Orzechy same w sobie są świetną przekąską, która daje duży zastrzyk energii. Można także przyrządzić z nich najróżniejsze desery czy też potrawy w wersji wytrawnej.

b2ap3_thumbnail_orzechy-wloskie.jpg

Na korzyść orzechów przemawia to, że zawierają zdrowe kwasy tłuszczowe, których nasz mózg bardzo potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania. Ponadto są skarbnicą witamin i minerałów oraz antyoksydantów. Znajdujący się w orzechach magnez usprawnia przewodzenie impulsów z nerwów do mięśni i poprawia naszą pamięć. Z kolei żelazo absorbowane ze spożytych orzechów dotlenia komórki, przez co do mózgu dociera więcej tlenu. Dobrze dotleniony mózg to sposób na lepszą koncentrację i pamięć.

 

Kiełki

Skiełkowane nasiona roślin to prawdziwa bomba witaminowa. Są one nie tylko bardzo smaczne, ale także niezwykle zdrowe. Zawierają sporo lecytyny, która poprawia pamięć i chroni nas przed Alzheimerem. Na korzyść kiełków przemawia także to, że nie brakuje w nich kwasu foliowego, który stymuluję produkcję serotoniny. Do dyspozycji mamy tak wiele przeróżnych kiełków, że samo odkrywanie ich smaków sprawia przyjemność. Można je dodawać niemalże do wszystkiego – nawet położyć na wierzch kanapki. Kiełki można obecnie kupić w każdym supermarkecie, ale warto założyć własną hodowlę. Tym bardziej, że szybko rosną i nie są problematyczne w uprawie. Jeśli chcemy usprawnić pamięć i mieć lepszą koncentrację, to jak najbardziej warto włączyć je do swojego codziennego menu.

Ryby

Jako, że ryby są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych i witaminy D, zaleca się je regularnie spożywać w celu usprawnienia procesu zapamiętywania i poprawienia pracy mózgu. Niedobory witaminy D to prosta droga do nabawienia się depresji, a niestety w Polsce mamy ograniczoną ilość promieniowania słonecznego.

Gorzka czekolada i surowe ziarna kakaowca

Chociaż jedzenie słodyczy nie jest najlepszym pomysłem, to jednak jest pewien wyjątek. Chodzi tutaj o gorzką czekoladę, która zawiera sporą ilość ziaren kakaowca, a są one świetnym źródłem magnezu, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania mózgu i nie tylko. Magnez uczestniczy w ponad trzystu przeróżnych procesach w naszym organizmie, a jego brak wiąże się z całą kaskadą problemów zdrowotnych. W przypadku gorzkiej czekolady czy też niesłodzonego kakao nie trzeba robić sobie wyrzeczeń. Bez wątpienia spożywanie tego typu produktów wyjdzie nam na zdrowie. Bardzo ważne jest to, aby kupować czekoladę zawierającą minimum 70% kakao.

Jajka

Jeśli ktoś lubi jeść jajka, to z pewnością ucieszy go fakt, że jest to bardzo korzystne dla mózgu. Niekoniecznie jednak na zdrowie wyjdzie nam jedzenie sporych ilości jajek wysmarowanych po brzegi majonezem. Zaleca się jedzenie od trzech do czterech jajek tygodniowo ze względu na zwartość lecytyny. Największe jej ilości znajdziemy w żółtku jaja. Lecytyna jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, a do tego poprawia procesy pamięciowe i usprawnia przepływ informacji w mózgu.

Mięso

Dobrej jakości mięso spożywane w umiarkowanej ilości pozwoli na zachowanie sprawnego mózgu ze względu na obecność sporej ilości witamin z grupy B, żelaza, niacyny i aminokwasów. Białko zawarte w mięsie jest rozkładane przez organizm na aminokwasy wchodzące w skład tkanki mózgowej i enzymów. W rezultacie poprawa się ukrwienie mózgu, dzięki czemu jest on w stanie wydajniej pracować.

Warzywa i owoce

W diecie każdego człowieka nie może zabraknąć świeżych owoców i warzyw, które są najlepszym źródłem witamin, soli mineralnych i przeciwutleniaczy. Jeśli zależy nam na poprawieniu pamięci i koncentracji, to jak najbardziej warto zwiększyć ich podaż w postaci kilku porcji dziennie. W warzywach i owocach znajdują się m.in. magnez, cynk, krzem, wapń, potas, witamina C, beta-karoten, kwas foliowy, flawonoidy i antocyjany – wszystko to, co jest potrzebne do prawidłowej pracy mózgu. Wolne rodniki przyczyniają się do starzenia komórek, w tym do uszkadzania neuronów w mózgu. W związku z tym tak ważne jest spożywanie produktów zawierających spore ilości antyoksydantów. To pozwoli na uchronienie się przed degradacją komórek nerwowych, w tym przed przedwczesną demencją, chorobą Parkinsona i Alzheimerem.

Na szczególną uwagę zasługują maliny, jagody, borówki, aronia, truskawki, seler naciowy, marchew, papryka, oregano, pomidor, rośliny strączkowe, brzoskwinie, winogrona, banany, sałata, brokuły, kiwi, cytryny, grejpfruty, awokado, pomarańcze, melony, nektarynki i ziemniaki.

Żeń-szeń

Od lat na poprawę pamięci i koncentracji sięga się po żeń-szeń, który ma dobroczynny wpływ na nasz układ nerwowy. Zioło to zawiera ginsenozydy, dzięki którym, oprócz poprawy samopoczucia można liczyć także na redukcję napięcia i wzmożenie koncentracji. Preparaty z żeń-szeniem ułatwiają uczenie się i opóźniają procesy starzenia się komórek. Są one polecane szczególnie osobom intensywnie się uczącym, borykającym się z chronicznym zmęczeniem i gorszym nastrojem oraz seniorom w celu zwiększenia sił witalnych.

 

Miłorząb japoński

Skutecznym sposobem na poprawienie pamięci, wspomożenie koncentracji, lepsze ukrwienie mózgu i zredukowanie stanów lękowych jest sięgnięcie po miłorząb japoński. Ginkgo biloba zawiera liczne i unikatowe substancje czynne, które działają korzystnie na nasz organizm w różnoraki sposób. Jest to świetne zioło w przypadku niewydolności mózgowo-naczyniowej i osłabionej pamięci. Po preparaty zawierające miłorząb japoński sięga się podczas leczenia chorób Parkinsona i Alzheimera.Regularne przyjmowanie tego zioła pozwala utrzymać sprawność fizyczną i intelektualną. Zawarte w nim związki usprawniają mikrokrążenie w mózgu i kończynach, dotleniając komórki. Na korzyść Ginkgo biloba przemawia także to, że uszczelnia on naczynia włosowate i chroni przez niszczącym działaniem wolnych rodników.

b2ap3_thumbnail_Milorzab_japonski.jpg

Różeniec górski

Preparaty zawierające różeniec-górski nie tylko poprawiają funkcje intelektualne, ale także przeciwdziałają stanom depresyjnym. Zioło to wspiera układ odpornościowy i ma działanie antyoksydacyjne. Zaliczany jest do grupy adaptogenów chroniących organizm przez destrukcyjnym działaniem stresu.

Guarana

O guaranie z pewnością wiele osób sporo już słyszało, ale nie każdy wie, że ekstrakty z pnączy tej rośliny są bardzo pomocne w przypadku intensywnego wysiłku umysłowego. Wszystko to przez wysoką zawartość kofeiny, a co ciekawe, guarana ma aż czterokrotnie więcej kofeiny niż dobrze znana każdemu kawa. Co więcej, jej działanie jest na tyle silne, że mózg jest w stanie być pobudzony przez sześć godzin. Zamiast więc wypijania litrów kawy dziennie, która niestety nie wpływa korzystnie na ogólny stan zdrowia i wypłukuje cenne minerały z organizmu, lepiej jest sięgnąć po guaranę.

Ostatnia modyfikacja w
0
URL Trackback dla tego wpisu na blogu

Komentarze