Zaloguj

Wyszukiwarka produktów

Twój koszyk

Twój koszyk jest pusty!

Jakie witaminy wzmocnią nasz organizm podczas jesieni i zimy?

Dodane przez w w Aktualności
  • Rozmiar czcionki: Większa Mniejsza
  • Przeczytano: 999
  • 0 komentarze
  • Subskrybuj zmiany
  • Drukuj

W mroźne i jesienne dni nasz organizm potrafi być wyjątkowo osłabiony. Celem sprawnego funkcjonowania pracy narządów wewnętrznych i odpowiedniej regulacji przemiany materii, należy dostarczać mu odpowiednią ilość witamin i minerałów. Niektóre elementy są magazynowane w naszym organizmie. Zaliczamy do nich wszelkie witaminy, rozpuszczane w tłuszczach. Wśród nich znajdziemy witaminę A, D, E oraz K. Pozostałe witaminy, które nie rozpuszczają się w tłuszczu, powinny być dostarczane do naszego organizmu za pomocą posiłków lub suplementów.

Jakie witaminy jeść na jesień?

Jesienią występują krótsze oraz chłodniejsze dni. Pogoda w tym okresie nie zachęca, do podejmowania aktywności fizycznych i chwytania słońca. Przebywanie w zamkniętych pomieszczeniach, może być środowiskiem, które tworzy idealny klimat, dla powstawania i rozprzestrzeniania się infekcji. Istnieją witaminy, które wzmacniają nasz organizm (przykładowo Witamina C) oraz takie, które polepszają nasz nastrój (Witamina D).

Witamina C uznawana jest za jedną z najważniejszych witamin. Jej łatwa dostępność i konieczność stosowania sprawia, że przyjmowanie jej podczas jesieni, czy zimy staję się normą. Dzięki swojemu działaniu doprowadza do uszczelnienia naczyń krwionośnych, a także do niszczenia wolnych rodników. Udowodniono, że witamina C wykazuje działanie przeciwzapalne. Wynika to z faktu, że pomaga w produkcji białych krwinek, które odpowiadają za zniszczenie bakterii. W okresach jesienno - zimowych zaleca się przyjmowanie 1 gram witaminy C dziennie.

Jesień i zima sprawiają, że czujemy się coraz bardziej senni i osłabieni. Występowanie powyższych symptomów może wynikać z niedoboru witaminy B, która zapewnia polepszenie ogólnego stanu organizmu, układu odpornościowego, a także wpływa, na zapewnienie dostatecznej dawki wigoru.

Zmęczenie psychiczne jest kolejnym objawem nadchodzącej jesieni lub zimy. W tym okresie słońce zachodzi szybciej, a dzień trwa krócej, zatem nasza skóra nie wytwarza wystarczającej dawki witaminy D. Zatem warto w tym czasie pomyśleć, o wprowadzeniu do naszej diety suplementów, uzupełniających jej braki.

Jakie minerały stosować na jesień i zimę?

Dobrym rozwiązaniem jest, wzbogacenie swojej diety o Cynk, który wzmocni nasz układ odpornościowy, poprawi jakość skóry, a także pamięć. Występuje naturalnie w rybach, czerwonym mięsie, groszku zielonym, chlebie oraz makaronie pełnoziarnistym.

Nasz układ nerwowy oraz samopoczucie polepszy właściwa suplementacja Magnezem. Jego naturalnym źródłem jest ryż, kasza gryczana, fasola, orzechy włoskie, kakao, płatki owsiane i pełnoziarniste pieczywo.

Miłośnicy kawy oraz herbaty mogą mieć problem ze stężeniem żelaza w organizmie. Jest to niezwykle ważny pierwiastek, ponieważ odpowiada za stymulację całego układu odpornościowego. Witamina C polepsza jego wchłanialność oraz skuteczność. Dzięki odpowiedniej suplementacji żelazem, nasz organizm w mniejszym stopniu będzie odczuwać zmęczenie.

Za podział komórek w organizmie odpowiada kwas foliowy. Jest to niezwykle istotna funkcja w naszym organizmie, która zapewnia jego prawidłowe funkcjonowanie. Bogatym źródłem tego minerału są warzywa, do których dostęp zimową porą jest dość ograniczony. Kolejnym problemem mogącym utrudnić przyjęcie kwasu foliowego jest spożywanie ciepłych posiłków. Przy podwyższonej temperaturze kwas foliowy ulega degradacji. Z powodu wyżej wymienionych czynników warto zaopatrzyć się w suplement diety, który dostarczy nam odpowiednią ilość tej substancji.

Jakie witaminy na zimę?

Najlepiej jest się skupić na witaminach, które wykazują działanie antyoksydacyjne, pozwalające uniknąć leczenia wszelkich infekcji. Najczęściej są to witaminy C oraz E. Niezależnie od pory roku, warto stosować witaminę C oraz zbilansowaną dietę. Takie połączenie pomoże nam nie tylko zachować odporność, ale również polepszyć wyniki sportowe. Niezależnie od tego, jakie witaminy przyjmujemy, istotną kwestią jest ich pochodzenie. Najlepszym rozwiązaniem jest, dostarczanie witamin za pomocą naturalnego pożywienia. Niestety jakość produktów spożywczych w związku z przetwarzaniem żywności, drastycznie spadła. Pomocne w takiej sytuacji mogą okazać się suplementy bogate w witaminę C oraz E. Dzięki nim mamy niemal 100 procentową pewność na to, że dana ilość witamin trafiła do naszego organizmu. W przypadku przyjmowania witamin jedynie za pomocą posiłków, nasza dieta może się okazać wyjątkowo droga i niewystarczająca na dostarczenie odpowiedniej ilości witamin.

Dlaczego warto jeść ryby jesienią?

Korzyści dla organizmu wynikające z jedzenia ryb, przewyższają zagrożenia wynikające z ich obciążeń metalami ciężkimi. Katarzyna Zadka, ekspert ds. żywienia w programie edukacyjnym „Żyj smacznie i zdrowo” informuje, że „każdy z nas powinien spożywać ryby przynajmniej dwa razy w tygodniu, ponieważ zawierają bardzo dobrze przyswajalne białko. Cenne dla układu krążenia, mózgu i wzroku kwasy tłuszczowe omega-3 oraz witaminy, w tym witaminę D, której brakuje wszystkim Polakom. To także źródło cennego jodu niezbędnego do prawidłowej pracy tarczycy. Wybierając ryby na rodzinny obiad, warto zwrócić uwagę na miejsce ich połowu, a także gatunek. Mniejsze stężenie zanieczyszczeń pochodzących ze środowiska, znajduje się w rybach roślinożernych, małych, żyjących krótko w otwartych morzach i oceanach. Kobiety w ciąży powinny unikać miecznika, rekina i tuńczyka”

Okazuje się jednak, że nie wszystkie ryby mają jednakowe wartości odżywcze. Można je podzielić na tłuste oraz chude. Chude dostarczają nam białko, a tłuste - zdrowe tłuszcze i witaminę D. Głównie zaleca się spożywanie ryb tłustych, gdyż nasza dieta uboga jest w witaminę D, a białko możemy dostarczyć z wielu pokarmów. Zdrowe tłuszcze oraz witamina D pomogą nam zadbać o odporność w okresie jesienno - zimowym. Do chudych ryb zaliczyć możemy następujące drapieżniki: szczupak, sandacz, dorsz, okoń. Ryby tłuste, które pomogą nam zwiększyć odporność to m.in.: śledź, makrela, łosoś, sardynki. Celem zmaksymalizowania prozdrowotnych właściwości ryb, należy unikać ich smażenia. Wszelkie pozostałe formy obróbki termicznej nie powinny zaszkodzić jakości produktów.

Analizując nadchodzące pory roku, warto zacząć zwracać uwagę na naszą dietę i suplementację. Jesień oraz zima narażają nasz organizm na liczne infekcje i problemy zdrowotne, których z pewnością uda nam się uniknąć, dzięki odpowiednio zbilansowanej diecie i suplementacji.

Nasze propozycje:

b2ap3_thumbnail_liposomalna-c-500x500.jpg b2ap3_thumbnail_d34000formeds-500x500.jpgb2ap3_thumbnail_witamina-a-d3-e-k2-k2mk7-w-kroplach-adek-30-ml-ekamedica-500x500.jpg

https://www.med-life.pl/index.php/component/mijoshop/product/2554-witamina-c-liposomalna-buforowana-1000-mg-250-ml-50-porcji

https://www.med-life.pl/index.php/component/mijoshop/product/3398-witamina-d3-4000-120kaps

https://www.med-life.pl/index.php/component/mijoshop/product/3247-witaminy-adek-30ml 

 

 

Ostatnia modyfikacja w
0
URL Trackback dla tego wpisu na blogu

Komentarze