Zaloguj

Wyszukiwarka produktów

Twój koszyk

Twój koszyk jest pusty!

Olej z wiesiołka właściwości, zastosowanie

Dodane przez w w Czy wiesz, że...
  • Rozmiar czcionki: Większa Mniejsza
  • Przeczytano: 1156
  • 0 komentarze
  • Subskrybuj zmiany
  • Drukuj

Olej z wiesiołka to jeden z najskuteczniejszych olejów dla zdrowia kobiety. Pomaga utrzymać równowagę hormonalną, również w okresie menopauzy, a także łagodzi objawy PMS. Stosowany na skórę wygładza ją, spłyca zmarszczki, rozjaśnia przebarwienia. Świetnie sprawdzi się do pielęgnacji suchych włosów oraz dłoni. Wspiera leczenie reumatyzmu i chorób układu krążenia. Chroni przed osteoporozą i dodaje energii. Przeczytaj o 13 fantastycznych właściwościach oleju z wiesiołka, które sprawią, że ten naturalny olej roślinny zostanie z Tobą na długo.

 

Dobroczynne składniki, dzięki którym wiesiołek zyskuje wartość leczniczą, ukryte są w nasionach.

To właśnie małe, twarde ziarenka zawierają niezwykle cenne dla organizmu nienasycone kwasy tłuszczowe – kwas linolowy (omega6), kwas gamma-linolenowy (omega6) i kwas oleinowy (omega9).

Wiesiołek dostarcza również nasyconych kwasów tłuszczowych w tym kwasu palmitynowego i stearynowego. Ponadto nasiona stanowią źródło białka, steroli roślinnych, enzymów, witaminy E, a także pierwiastków – magnezu, selenu, cynku i wapnia.

Jak korzystać z dobroczynnego działania wiesiołka?

Wyciąg z wiesiołka jest składnikiem leków, suplementów diety i kosmetyków, jednak warto spożywać go w bardziej naturalnej postaci.

Całe lub zmielone ziarna można dodawać do jogurtów, sałatek, musli, białego sera. W sklepach zielarskich dostępne są również ekologiczne herbatki z wiesiołka, natomiast w aptece można dostać kapsułki z olejem wytłoczonym z nasion. Popularną formą przyjmowania wiesiołka jest spożywanie nierafinowanego i zimnotłoczonego oleju.

Takie rozwiązanie jest wygodne i naturalne, a do tego bardziej wszechstronne niż kapsułki czy suche ziarna. Olej można bowiem dodawać do posiłków, jak również stosować do zewnętrznej pielęgnacji skóry i włosów.

Olej z wiesiołka należy spożywać wyłącznie na zimno, gdyż po obróbce cieplnej traci swe cenne składniki. Dorośli mogą przyjmować 6-8 g dziennie, dzieci do lat trzech połowę porcji (3-4 g). Osoby chore i regularnie przyjmujące leki (zwłaszcza na rozrzedzanie krwi, obniżenie ciśnienia, padaczkę i schizofrenię) powinny skonsultować z lekarzem chęć spożywania oleju z wiesiołka.

13 powodów, dla których warto sięgnąć po olej z wiesiołka:

Łagodzi objawy PMS

Olej z wiesiołka stanowi doskonałe źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-6 (GLA i LA), które korzystnie oddziałują na gospodarkę hormonalną organizmu i tym samym uśmierzają dolegliwości zespołu napięcia przedmiesiączkowego oraz menopauzy. Przyjmowanie oleju z wiesiołka może pomóc kobietom skarżącym się na takie objawy jak: tkliwość piersi, zatrzymanie wody w organizmie, wzdęcia, trądzik, obniżenie nastroju czy bóle głowy.

Wspomaga płodność

Kwas gamma-linolenowy i kwas linolowy wspierają funkcjonowanie kobiecego układu rozrodczego i w rezultacie sprzyjają zapłodnieniu. Kwas GLA odpowiada m.in. za powstawanie prostaglandyny PGE1. Hormon ten wywołuje skurcze macicy, co z kolei ułatwia dotarcie plemników do komórki jajowej. Ponadto olej z wiesiołka wzmaga produkcję śluzu szyjkowego i poprawia ukrwienie błony śluzowej macicy, dlatego zaleca się jego przyjmowanie kobietom, które z powodu zaburzeń w wydzielaniu śluzu mają problem z zajściem w ciążę. Aby zwiększyć szanse na poczęcie należy przyjmować 1500 mg oleju dziennie od pierwszego dnia cyklu (pierwszy dzień krwawienia) do dnia owulacji.

 Wspiera leczenie reumatyzmu

Badania przeprowadzone przez Arthirits Research UK wykazały, że u ok. 94% uczestników chorych na reumatoidalne zapalenie stawów, olej z wiesiołka przyniósł ulgę w bólach reumatycznych i porannej sztywności stawów. Kilkumiesięczna kuracja wiesiołkiem pozwala skutecznie zredukować objawy chorób reumatycznych. Korzystne działanie wynika z zawartości kwasów LA i GLA, które zapobiegają stanom zapalnym, pomagają regenerować uszkodzone więzadła, a także wzmacniają tkankę chrzęstną i łączną.

Spowalnia rozwój osteoporozy

Dowiedziono, że zbyt niski poziom NNKT (Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych) może mieć związek z ubytkiem masy kostnej. Natomiast spożywanie oleju z wiesiołka wraz z olejem rybim (zawierającym kwasy omega-3) i wapniem może zapobiegać utracie masy kostnej i zwiększać gęstość kości. Z pewnością potrzebne są dalsze badania w tym kierunku, jednak warto wziąć pod uwagę, że ubytek masy kostnej postępuje w okresie menopauzy i ma ścisły związek z zaburzeniami hormonalnymi. A skoro olej z wiesiołka pomaga przywrócić równowagę hormonalną, może również pośrednio zapobiegać osteoporozie.

Hamuje uszkodzenia nerwów w cukrzycy

Degeneracja nerwów obwodowych to częste powikłanie cukrzycy. Chorzy cierpią wówczas na neuropatię czuciową objawiającą się m.in. mrowieniem dłoni i stóp, bólami mięśni kończyn oraz zaburzeniami czucia. Randomizowane badania kliniczne wykazały, że codzienne spożywanie oleju z wiesiołka przez okres 6 miesięcy poprawia stan chorych na cukrzycę i niweluje objawy uszkodzeń nerwów.

Chroni przed chorobami serca i naczyń

Kwas gamma-linolenowy wspomaga pracę układu krążenia i obniża ciśnienie krwi, natomiast sterole roślinne zawarte w wiesiołku hamują absorpcję „złego” cholesterolu przez jelita i tym samym zmniejszają jego stężenie we krwi. Olej z wiesiołka może być zatem cennym składnikiem profilaktyki miażdżycy i chorób serca.

 Zwiększa odporność

Olej z wiesiołka pomaga usunąć toksyny z organizmu, co z rezultacie daje organizmowi siłę do walki z infekcjami. Dzięki zawartości witaminy E, tłuszcz chroni również przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, przyczyniających się do rozwoju wielu schorzeń i chorób. Ponadto zawarte w wiesiołku kwasy tłuszczowe omega-6 stymulują układ odpornościowy, a także zapewniają ochronę przed infekcjami dróg oddechowych, alergią i astmą.

Niweluje objawy zespołu chronicznego zmęczenia

Badania sugerują, że olej z wiesiołka w połączeniu z olejem rybim likwiduje dolegliwości związane z syndromem przewlekłego zmęczenia. Ta zdrowa kombinacja może pomóc osobom cierpiącym się na bóle mięśni, zaburzenia koncentracji oraz długotrwały stan wyczerpania psychicznego i fizycznego.

Pomaga w odchudzaniu

Nadprogramowe kilogramy będą znikać szybciej, jeśli organizm uzyska pomoc w spalaniu tkanki tłuszczowej. Takie właściwości ma m.in. olej z wiesiołka, który przyspiesza trawienie i ogranicza magazynowanie tłuszczu. Zawarty w nim kwas GLA stymuluje pracę brunatnej tkanki tłuszczowej, dzięki której zbędny tłuszcz zostaje przetworzony na energię cieplną.

Pomaga w leczeniu schorzeń dermatologicznych

Osoby cierpiące na egzemę (stan zapalny skóry) mają zaburzoną zdolność do wytwarzania GLA, co prowadzi do chronicznych niedoborów tego niezbędnego kwasu tłuszczowego. Dowiedziano, że olej z wiesiołka zmniejsza stan zapalny i łagodzi objawy egzemy takie jak: świąd, zaczerwienienie i obrzęk skóry.

Kolejne badania przeprowadzono pod kątem leczenia atopowego zapalenia skóry. W 2008 r. w Indian Journal of Dermatology, Venereology i Leprology opublikowano wyniki, według których u 96% uczestników chorych na AZS przyjmujących 500 mg oleju z wiesiołka przez 5 miesięcy, nastąpiła poprawa parametrów fizycznych skóry. Olej z wiesiołka złagodził intensywność objawów, zmniejszył suchość i świąd, a w rezultacie został uznany za bezpieczną i skuteczną metodę leczenia AZS.

Tłuszcz ten może również pomóc osobom cierpiącym na trądzik wywołany zaburzeniami gospodarki hormonalnej. Regularne spożycie oleju pomaga utrzymać równowagę hormonalną i w rezultacie leczy problem „od środka”. Natomiast przy stosowaniu zewnętrznym, smarując twarz olejem można przyspieszyć gojenie zmian trądzikowych i poprawić ogólną kondycję skóry.

Niektóre badania sugerują skuteczność oleju z wiesiołka w walce z łuszczycą i łuszczycowym zapaleniem stawów.

Dba o młody wygląd skóry

W International Journal of Cosmetic Science opublikowano wyniki randomizowanych badań klinicznych, według których olej z wiesiołka może hamować zmiany strukturalne i funkcjonalne postępujące z wiekiem. Okazało się, że już po 3 miesiącach w grupie kobiet przyjmujących olej z wiesiołka stwierdzono poprawę parametrów fizycznych skóry: wilgotności, ucieczki wody przez naskórek (TEWL), elastyczności, jędrności, odporności na zmęczenie i szorstkości. Za właściwości „odmładzające” odpowiada kwas GLA, który ma ogromne znaczenie dla wyglądu skóry – wskutek jego niedoborów skóra traci jędrność i wilgoć, co przyspiesza tworzenie się zmarszczek. Warto pamiętać, że kwas GLA jest syntezowany z kwasu LA, a obie substancje znajdują się w oleju z wiesiołka.

 Poprawia stan włosów i paznokci

Niski poziom kwasów GLA i LA w organizmie nie tylko przyspiesza starzenie się skóry, ale i niekorzystnie odbija się na wyglądzie paznokci i włosów. Spożywanie oleju z wiesiołka pomaga uzupełnić niedobory tych kwasów, dzięki czemu paznokcie rosną zdrowe i mocne, tracąc tym samym tendencję do łamliwości. Olej można stosować również bezpośrednio na włosy w postaci wcierki (w końcówki), odżywki lub maski przez myciem. Takie zabiegi przywrócą zdrowie i blask włosów zniszczonych przez farbowanie, prostowanie i inne zabiegi kosmetyczne.

Powstrzymuje łysienie

Za proces łysienia w znacznym stopniu odpowiada zaburzona równowaga hormonalna organizmu. Systematyczne spożywanie oleju z wiesiołka (który reguluje poziom hormonów) może zatem powstrzymać nadmierne wypadanie włosów – w tym celu zaleca się przyjmowanie dawki 500 mg dziennie przez okres 6-8 tygodni. Olej warto stosować również zewnętrznie, wcierając go bezpośrednio w skórę głowy lub dodając kilka kropel do zwykłego szamponu.

 

b2ap3_thumbnail_109327a52ff6ccc54b004d97f50a44d9.jpg

 

 

Ostatnia modyfikacja w
0
URL Trackback dla tego wpisu na blogu

Komentarze