Zaloguj

Wyszukiwarka produktów

Twój koszyk

Twój koszyk jest pusty!

Poznaj naturalne probiotyki

Dodane przez w w Aktualności
  • Rozmiar czcionki: Większa Mniejsza
  • Przeczytano: 1521
  • 0 komentarze
  • Subskrybuj zmiany
  • Drukuj

Naturalne probiotyki występują w niektórych produktach spożywczych, ale ich lista wcale nie jest długa. Kiedy nasz organizm potrzebuje probiotyków? Które produkty je zawierają i dlaczego są tak istotne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu?

 Probiotyki znajdziemy w takich produktach jak: jogurty, kefiry, maślanki, kiszona kapusta i ogórki kiszone. Warto jednak pamiętać, że choć produkty te są łatwo dostępne, a na sklepowych półkach mamy kilka, jak nie kilkanaście rodzajów jogurtów, maślanek i kefirów, to najważniejsza jest ich jakość. Najlepsze będą te, które wykonamy samodzielnie lub które zawierają najmniejszą liczbę składników.

b2ap3_thumbnail_pobrane.jpg

Kiedy potrzebujemy probiotyków?

Probiotyki zapobiegają wzdęciom i zaparciom, podnoszą odporność organizmu i poprawiają trawienie. Najczęściej stosujemy je przy kuracji antybiotykowej, ale ich korzystne działanie możemy wykorzystać również przy innych zaburzeniach naturalnej flory bakteryjnej. Odpowiedzialne za niszczenie dobrych bakterii są nie tylko antybiotyki, ale także: złe nawyki żywieniowe, palenie papierosów, picie alkoholu, stres, jak również przyjmowanie antykoncepcji.

Naturalne probiotyki są najkorzystniejsze dla naszego organizmu. Szczególnie, gdy przygotujemy je samodzielnie. Nie zawsze jednak jest to możliwe, więc warto wiedzieć, że przykładowy jogurt naturalny, kefir lub maślanka powinny zawierać w 1 gramie minimum 10 mln jednostek Bifidobacterium lub 100 mln Lactobacillus. Powinniśmy te informacje znaleźć na produkcie. Wybór powinien paść na ten z najmniejszą liczbą składników. Nie powinien się w nim znaleźć cukier, gdyż wówczas nie będzie miał działania probiotycznego.

Kapusta kiszona to kolejny sprzymierzeniec naszego organizmu, bogaty w probiotyki i witaminy B12, B6 i C. Ta ostatnia zapobiega dodatkowo przeziębieniom. Co sprawia, że kapusta zamienia się w kapustę kiszoną? Wszystko odbywa się za sprawą bakterii kwasu mlekowego Lactobacillus plantarum, przez które kapusta fermentuje. Kapusta kiszona jest przez organizm lepiej przyswajana i wzmacnia organizm. Niestety, kapusta zakupiona w sklepie zawiera środki konserwujące i ma znikome działanie probiotyczne. Dlatego lepiej przygotować ją samodzielnie.

Ogórki kiszone zawierają witaminę B2, B3, B6 i B12. Wpływają korzystnie na układ nerwowy i koncentrację, a bakterie kwasu mlekowego w nich zawarte dodatkowo poprawiają trawienie, likwidują toksyny i łagodzą dolegliwości związane z wrzodami żołądka. Co więcej, leczą stany zapalne.

Naturalnym probiotykiem jest także kwas chlebowy, który jest produkowany na drożdżach i bakteriach kwasu mlekowego. Niestety, w Polsce bardzo trudno znaleźć naturalny kwas chlebowy. Najczęściej w sklepach dostępne są napoje o smaku kwasu chlebowego, a te niestety nie są bogate w probiotyki.

b2ap3_thumbnail_635920798894581814.jpg

Ostatnia modyfikacja w
0
URL Trackback dla tego wpisu na blogu

Komentarze