Zaloguj

Wyszukiwarka produktów

Twój koszyk

Twój koszyk jest pusty!

Woda alkaliczna

Dodane przez w w Aktualności
  • Rozmiar czcionki: Większa Mniejsza
  • Przeczytano: 1507
  • 0 komentarze
  • Subskrybuj zmiany
  • Drukuj

Woda alkaliczna charakteryzuje się wyższym poziomem pH (czyli potencjału wodoru) niż w przypadku innych wód mineralnych.

Podczas gdy najzwyklejsza, czysta woda posiada zwykle poziom pH około 7,5 i stanowi roztwór neutralny, w przypadku niższego pH mamy do czynienia z roztworem kwaśnym, zaś wyższego, typowego dla wód mineralnych oraz alkalicznych, z roztworem zasadowym. Zwolennicy medycyny niekonwencjonalnej uznają wodę alkaliczną za lekarstwo na zakwaszenie organizmu oraz wiele innych związanych z nim dolegliwości. Producenci oferują liczne butelkowane wody o wysokim poziomie pH, których ceny wahają się od ok. pięciu do dziesięciu złotych za litr, a do najpopularniejszych marek należą AquaVia, Acqua Panna, San Pellegrino, Evian, Voda oraz Java. Istnieją także przepisy pozwalające na uzyskanie wody o odczynie zasadowym w zaciszu domowym.

 

Woda alkaliczna – właściwości


Woda alkaliczna zdaniem producentów oraz zwolenników ma przede wszystkim niwelować zakwaszenie organizmu, a co za tym idzie zmniejszać prawdopodobieństwo wystąpienia takich chorób jak otyłość, miażdżyca, cukrzyca, osteoporoza oraz nadciśnienie tętnicze.

Woda alkaliczna polecana jest więc osobom odchudzającym się, zestresowanym, zmęczonym, oraz tym, których dieta boga jest w produkty zakwaszające, takie jak: kawa, herbata, alkohol, mięso oraz słodycze. Regularne spożywanie wody alkalicznej powinno między innymi korzystnie wpłynąć na metabolizm, działanie układu pokarmowego oraz gospodarkę lipidową, zniwelować problemy skórne, poprawić stan włosów i paznokci, zwiększyć odporność organizmu, poprawić samopoczucie oraz dodać energii.

Wodę alkaliczną należy pić przede wszystkim rano na czczo, a dla osiągnięcia rezultatów powtarzać kurację przez co najmniej dwa tygodnie.

Aby zwiększyć wchłanianie wody i wszystkich składników mineralnych najlepiej pić ją często, małymi łykami. Należy jednak pamiętać, iż na temat działania wody alkalicznej wciąż nie przeprowadzono wystarczająco dużo badań, aby jednoznacznie potwierdzić jej skuteczność.

Przeciwwskazaniem do picia większej ilości wody alkalicznej są wszelkie zaburzenia pracy nerek, ponieważ długotrwałe stosowanie wysoko mineralizowanej wody może prowadzić do powstania kamieni w układzie moczowym.

Ponadto wody alkalicznej nie należy podawać osobom starszym, dzieciom poniżej trzeciego roku życia oraz chorym na bezkwasowość.

Nie wskazana jest popijanie za jej pomocą leków, ponieważ może obniżać ich działanie, a także spożywanie podczas posiłków, co może niekorzystnie wpływać na żołądek, w którym występuje środowisko kwaśne. Woda o wysokim poziomie pH nie jest zalecana dla osób aktywnych fizycznie, o odpowiednim poziomie witamin i minerałów w organizmie, utrzymujących zdrową dietę bez nadmiaru produktów zakwaszających organizm.

 

 

b2ap3_thumbnail_woda.jpg

 

 

Woda alkaliczna – przepisy

Możliwy jest zakup specjalnego dzbanka, który pozwoli na przemianę wody z kranu w jej alkaliczną odmianę, jednak stanowi on dość duży wydatek – od czterystu do nawet dwóch tysięcy złotych. W związku z tym najłagodniejszą dla domowego budżetu możliwością zaopatrzenia się w wodę o odczynie zasadowym jest jej samodzielne przygotowanie.

Najprostsza metoda to dodanie do szklanki wody kilku kropli zasadowych zgodnie ze wskazówkami podanymi na opakowaniu, można je znaleźć w aptekach oraz sklepach internetowych, a cena waha się od kilkunastu do ponad stu pięćdziesięciu złotych, w zależności od rodzaju oraz pojemności.

Kolejnym sposobem jest dodanie do szklanki wody jednej ósmej łyżeczki sody oczyszczonej i dokładne wymieszanie niemetalową łyżeczką lub szpatułką, taka woda alkaliczna nadaje się do wypicia od razu po przygotowaniu. Ostatni przepis wymaga dłuższego czasu oczekiwania, dlatego najlepiej przygotować od razu większą ilość swojej wody alkalicznej.

Do dwóch litrów przegotowanej lub przefiltrowanej wody należy dodać łyżkę soli himalajskiej oraz pokrojoną w plasterki cytrynę, a następnie odstać na czas od dwunastu do dwudziestu czterech godzin w temperaturze pokojowej.

 

 

Ostatnia modyfikacja w
0
URL Trackback dla tego wpisu na blogu

Komentarze