Zaloguj

Wyszukiwarka produktów

Twój koszyk

Twój koszyk jest pusty!

Zielona Sencha

Dodane przez w w Czy wiesz, że...
  • Rozmiar czcionki: Większa Mniejsza
  • Przeczytano: 2323
  • 0 komentarze
  • Subskrybuj zmiany
  • Drukuj

Chińczycy od wieków znają cudowne właściwości zielonej herbaty. My, mieszkańcy europy środkowej ,wolimy raczej małą czarną. Ale może warto skusić się na jedną filiżankę dziennie? Sprawdź ile zdrowia możesz zyskać zmieniając odrobinkę swoje dotychczasowe przyzwyczajenia.

Kolebką zielonej herbaty są Chin , tam pije się  ją na co dzień w dużych ilościach. Kiedy pojawiła się w Europie dostępna była przede wszystkim w aptekach jako lek przeciw wzdęciom i rozstrojowi żołądka. Jednak napój ten ma o wiele więcej  dobroczynnych właściwości. Oto część z nich:

 Delikatnie oczyszcza organizm i redukuje wolne rodniki

Ekstrakt z zielonej herabty jest najbogatszym żródłem polifenoli które bezwzględnie niszczą tkosyczne wolne rodniki

Wspomaga serce i krążenie
Napar z zielonych listków łagodnie pobudza czynności serca i krążenie krwi, zwiększa przenikalność ścianek naczyń krwionośnych. Istnieją wskazówki, że polifenole hamują wchłanianie cholesterolu z żywności.

Jasność umysłu i aktywność
Zielona herbata w przeciwieństwie do kawy, pobudza organizm delikatnie i daje długotrwały efekt. Co ważne, nie daje efektu rozdrażnienia – wręcz przeciwnie rozlużnia i relaksuje. Teina zawarta w listkach zielonej herbaty rozjaśnia umysł, poprawia koncentracje i wspomaga pamięć.

 Wspomaga odchudzanie

Walkę ze zbędnymi kilogramami warto wspomóc piciem zielonej herbaty, która nie tylko zwalcza tkankę tłuszczową ale dostarcza równiez organizmowi niezbędne witaminy i mikroelementy. Jak dokładniej to się odbywa?  Polifenole zawarte w herbacie poprawiają termogenezę, a tym samym tempo spalania kalorii. Zaleca się picie ok.ok. czterech filiżanek dziennie.

Pozytywny wpływ na układ pokarmowy
Picie zielonej herbaty usuwa uczucie przepełnionego żołądka i reguluje procesy trawienia. Napar z tej herbaty pobudza wydzielanie soków żołądkowych, a tym samym sprzyja trawieniu. Ponadto zapobiega zakwaszeniu organizmu i koryguje nasze grzeszki dietetyczne np. nadmiar słodyczy czy fast food. Pomaga zwalczyć powszechny kobiecy problem jakim jest cellulitis.

Chroni przed nowotworami

Udowodniono, że zielona herbata ma właściwości przeciwrakowe. Zawdzięcza to, już wcześniej wspomniany polifenolom, które pobudzają wytwarzanie przeciwutleniaczy i enzymów. Te z kolei działają odtruwająco na nasz organizm i zapewniają nam zdrowie. Polifenole przecidziałają również namnażaniu się tkanek rakowych poprzez blokadę eznymu niezbędnego dla ich rozwoju.

Zwalcza drobne infekcje
Zawarte w zielonej herbacie składniki takie jak witaminy(A,B1,B2,C,K) karoten i mikroelementy( fluor, wapń, potas, żelazo  hamują infekcje i namnażanie bakterii. Dzięki takim właściwościom nie tylko przeciwdziała ale i leczy takie schorzenia jak grypa, przeziębienie, biegunka czy stany zapalne śluzówki. Dodatkowo wzmacnia odporność.

Ponadto zielona herbata działa  pomocniczo przy następujących dolegliwościach:

  • nieświeży oddech
  • choroby wirusowe
  • wzmacnia zęby i chroni przed próchnicą
  • ukąszenia owadów
  • miażdżyca
  • skrzepy
  • nadciśnienie

Picie zielonej herbaty niesie za sobą bardzo dużo korzyści, minusem natomiast jest dla niektórych cierpki smak herbaty. Wynika on jednak często z nieumiejętnego zaparzenia liści.

Co zawiera zielona herbata?

  • związki garbnikowe
  • alkaloidy (teofinę, teobrominę)
  • związki purynowe
  • lecytynę
  • kumaryny
  • witaminy A, B1, B2, B5, C, E, K, P, PP
  • barwniki (m.in. chlorofil, ksantofil, karoten)
  • związki mineralne zawierające wapń, magnez, żelazo, sód, fosfor, miedź, fluor, mangan, krzem i jod
  • olejki eteryczne
  • aminokwasy
  • flawonoidy


Jak parzymy zieloną herbatę?

Płaską łyżeczkę liści wsypujemy do czajniczka i zalewamy wodą o temp.75-85 stopni C . Herbata nie powinna parzyć się dłużej niż 3 min. Pierwsze parzenie wylewamy!  Jeżeli tego nie zrobimy to zamiast wypić filiżankę zdrowia spijemy wszystkie szkodliwe składniki powstałe podczas produkcji tej herbaty oraz toksyczne substancje uwalniające się na początku parzenia. Liście herbaty możemy parzyć kilkakrotnie- nawet do sześciu razy.Długość parzenia ma wpływ na smak herbaty, dlatego warto przestrzegać zaleceń. Zielona herbata  z pewnością jest bardzo zdrowa i może pomóc w ww. dolegliowściach. Jednak samo picie zielonej herbaty nie zdziała cudów ponieważ na kondycje naszego organizmu wpływa jeszcze sporo innych czynników takich jak odżywianie, tryb życia, używki. Z pewnością zalety picia tej herbaty są nieocenione i z czasem zalet tych będzie jeszcze więcej.

Ostatnia modyfikacja w
0
URL Trackback dla tego wpisu na blogu

Komentarze